Tvåplanshus i Vänersborg

Hur är det att bygga hus i oroliga tider?

Det senaste året har Olle Söderqvist och yngsta dottern Alva cyklat till byggplatsen på Skaven utanför Vänersborg nästan varje onsdag. Det har blivit tradition att packa ner fika och byta ett par ord med snickare och byggare på plats. Snart står det vita tvåplanshuset klart och här ska Olle och Kina Söderqvist bo med Alva och hennes två systrar Alice och Annie.

I

grannskapet är de en av de första familjerna att se sitt hus växa fram och flyttlasset går under våren 2023. På Skaven blir det blandad bebyggelse, allt från hushåll som bygger eget till flerfamiljshus. Området är naturskönt och ligger nära skola och pendeltågstation, som gjort för att se sina barn växa upp. Det senaste året har kretsat kring husbygget och att sälja villan där familjen bor nu. ”Ett fantastiskt roligt år och en jätterolig erfarenhet” säger Olle. ”Alla har varit mycket tillmötesgående och vi har haft kanonbra snickare.”

Nybygge Vänersborg av Lyckebo

Att bygga hus under ett år som 2022 har såklart haft sina sidor. Kontraktet med Lyckebohus skrevs bara ett par veckor före invasionen av Ukraina då läget förändrades drastiskt för både byggbranschen och bostadsmarknaden. Skulle Olle och Kina sätta stopp och vänta? Till slut valde de att fortsätta på inslagen bana. Kostnaderna för byggström ökade rejält men några förseningar av bygget har det inte blivit och familjen planerar att flytta in i mitten av mars 2023 som bestämt. För en tid sedan sålde de också sitt nuvarande hus och kan andas ut efter en period av fixande och stylande.

”Ett fantastiskt roligt år

Den gamla bostaden har familjen vuxit ur och för ett par år sedan startade jakten på ett större hus. Viktigt var en privat övervåning med fyra sovrum. Medan de letade föddes tanken om att helt enkelt bygga nytt. I tomtkö stod de redan, bara utifall att. Efter ett grundligt förarbete föll valet av leverantör på Lyckebohus, mycket på grund av att Olle och Kina hade känslan av att en lite mindre leverantör kan ge större flexibilitet. De mötte Lukas på Lyckebohus utrustade med en tydlig bild av vad de ville ha, ett hus i ett klassiskt utförande med en modern touch. 

Lukas tog fram ett förslag där de kan bo ända tills barnen flyttar hemifrån med öppna sällskapsytor på entréplan och en sovrumsdel en trappa upp. När det var dags att gå igenom planlösningen blev det tydligt att flexibilitet är ett ledord för Lyckebohus och familjen vände och vred på planlösningen tills den kändes på pricken rätt. Ett trähus byggt med lösvirke är enkelt att ändra, särskilt på ritningsstadiet. Det färdiga huset är i två plan och 197 kvadratmeter stort. På tomten står också ett dubbelgarage som Lyckebohus byggt och som Olle själv färdigställer invändigt.

Det sägs att hus nummer tre är det man blir nöjd men familjen Söderqvist kommer inte bygga fler hus i första taget. Möjligtvis hade Olle velat ha ett bredare garage, det kan liksom aldrig bli för brett.

Olle & Kinas tips

  • Diskutera med många olika leverantörer innan beslut. Man lär sig otroligt mycket av dessa möten.
  • Försök att ligga steget före med alla val som ska göras, som ytskikt och kök, för att kunna välja i lugn och ro. Tillval kan bli dyra och det kan vara bra att kunna prioritera tidigt.
  • Bolla besluten med familj och vänner och ta hjälp av din kontakt på Lyckebohus
  • Budgetera för oförutsedda händelser.
Följ familjen Söderqvists resa på Instagram! @soderqvistshusbygge
Lyckebo snickare

Vill du också bygga ditt drömhus?
Kontakta oss redan idag eller provbygg i vårt ritverktyg